Önbizalom a vezetésben

Az önbizalom mélyen gyökerező hit önmagunkban, hogy hiszünk a képességeinkben, hogy bizonyos feladatokat meg tudunk oldani, a vágyainkat, céljainkat el tudjuk érni, rendben vagyunk, szerethetők vagyunk. Hiszünk magunkban, és ez kivetül a hozzánk közelállókra is. Életünk minden területére hatással van. A magánéletre, a munkára, de még az egészségre is. Meghatározza sikereinket, előrehaladásunkat, sorsunk alakulását. Ezért nagyon fontos, hogy egészséges szinten jelen legyen bennünk.

Ha magunkban nem bízunk, akkor másokban sem. Vezetőként enélkül nem boldogulunk. Ha vezetőként beosztottjainkban nem tudunk bízni, akkor állandóan nyugtalanok leszünk, akár szorongunk is. Ezért minden munkakapcsolatunkat a kételkedés lengi át, hogy vajon őszinték velem munkatársaim? Vajon a hátam mögött nem beszél ki? Vajon tényleg munkával töltik a munkaidejüket? Vajon képesek a rájuk bízott feladatot megcsinálni?

Ha nem hiszünk önmagunkban, akkor a változásoktól is félünk, úgy gondoljuk, hogy nincs ráhatásunk a dolgokra, kiszolgáltatottjai vagyunk sorsunknak. Pedig egy vállalat élete állandó változás, amihez vezetőként rugalmasan kell igazodni.

A magas önbizalommal rendelkező vezető meggyőződése szerint él, akkor is, ha ezt mások nem helyeslik. Mer kockáztatni, mert bízik abban, hogy bárhogy alakul az élete, képes lesz megbirkózni a feladatokkal, vagy éppen a nehézségekkel. Örül a sikereinek, hiszen kemény munkával éri el, és ha ezért megdicsérik, azt örömmel nyugtázza. Az önbizalom a külsőnkön is látható, a kisugárzásban érzékelhető. Öngerjesztő folyamat, mert ha van önbizalmunk, akkor könnyebben érjük el a céljainkat, ha lesznek eredményeink, és ezáltal pedig tovább erősödik az önbizalmunk.

Hogyan tudunk vezetőként magabiztosabbak lenni?

Magabiztosak csak akkor lehetünk, ha legbensőbb hitünkkel és saját értékrendszerükkel összhangban élünk. Az is fontos, hogy hűek maradjunk önmagunkhoz, érzéseinkhez. vágyainkhoz, értékrendszerünkhöz. Hogy önazonosak legyünk. Ez ad egy emberi tartást is, ami pedig hatással van arra is, hogy tiszteljenek bennünket. Továbbá fontos, hogy higgyünk saját képességeinkben, tudjuk, hogy képesek leszünk minden nehéz helyzetet megoldani. Ez a fajta önmagunkba vetett hit megjelenik viselkedésünkben is, és az ebből adódó nyugalom pedig kihat kollégáinkra is.

Ha az önbizalmadat szeretnéd erősíteni, akkor jelentkezz 2 napos „Haladd meg önbizalom és önfejlesztés” tréningünkre!

Ha a további életvezetési témáról szeretnél bővebben olvasni: mellettedvagyok.hu