Női vezetők és eszközeik

Miért érvényesülnek nehezebben munkahelyi vezetőként a nők mint a férfiak? Miért érzik úgy, hogy többet kell bizonyítani nekik, mint a férfiaknak hogy elismerjék őket? Miért nehezebb az előmenetelük mint a férfiaknak? És végül miért nyomják le őket a férfiak?
Ezek a kérdések sok női vezetőt foglalkoztatnak kimondva vagy kimondatlanul is – mint az a tréningeken kiderül, erről írunk most ebben a bejegyzésünkben.

Férfi vezetők – női vezetők

A férfiakat harcos szemléletűvé nevelik. „Menj előre!” „Küzdj” „Győzd le az akadályokat” „Ne hagyd magad, üss vissza”  – ezeket a jótanácsokat otthon gyakran hallják a fiúgyerekek. A nőktől viszont már kislánykorukban azt várják, hogy szelídek, visszafogottak, kedvesek legyenek. A harcosságot, agresszivitást viszont nem tolerálják, mert nem női tulajdonságok.

Ha kineveznek egy nőt vezetőnek, hirtelen a férfiak világában találják magukat, és úgy érzik, hogy csakis akkor tudnak érvényesülni, ha mennek előre töretlenül, férfias jegyeket vesznek fel, kemények, határozottak, és igen, néha kíméletlenek is. Gyakori, hogy azt gondolják, hogy csak akkor maradnak életben a férfiak világában, ha minél erősebbek, keményebbek lesznek.

Azonban ezzel a férfi vezető kollégák, férfi feletteseik nem tudnak mit kezdeni, hirtelen egy olyan nővel találják magukat szemben, aki harcolni akar: erőforrásokért, elismerésért, jobb pozícióért. De a nőt nem harcosnak nevelik, a harcosság férfi jellemző. A férfi nem akar harcolni a nővel. Így számára a nő hiteltelenné válik, és mivel megfosztja magát női jellemzőitől, a férfi onnét már csak le akarja nyomni. De elismerést nem vív ki magának, az biztos. Emellett pedig a beosztottjai sem érzik elismerésre méltónak, követendőnek.

Ezért nagyon fontos, hogy a női vezető megtartsa női jegyeit, jellemzőit, mert csakis úgy marad hiteles.

Ha megmarad a női tartása, kedvessége, finomsága akkor is, ha vezetővé válik. Ezek mellett természetesen fontos, hogy határozott, és következetes legyen, és így mások elismerését is kivívja. Egy kedves, nőies, mosolygós női vezetőt nem akarnak lenyomni férfi kollégái, sőt, ha kell segítik, mellette állnak, együttműködnek vele.

A női vezetőre akkor lehet felnézni, ha nem férfi eszközökkel akar érvényesülni. Ha a férfiak világában is megmarad nőnek, és a legerősebb eszközeivel érvényesül: a női tartásával, önbecsülésével, empátiájával, finomságával, mosolyával.

Láttad már a Harmóniában önmagammal – női önbizalom és megvalósítás tréningünket?